Önsöz - Bozkır Dedikleri - Mithat Arı

BOZKIR DEDİKLERİ…
DÜNÜ VE BUĞUNUYLE ORTA TOROSLAR’DA YAŞAM, FOLKLORİK İNCELEME
FIKRALAR

 MİTHAT ARI

( Yazan-Derleyen )


ÖNSÖZ


 Orta Toroslar Konya, Antalya, Mersin illeri arasına düşen bölümdür. Genellikle taşlık, ormanlık kısacası dağlıktır. Ekonomik verimi düşüktür. Bölgede vatanına, milletine bağlı, çalışkan, dürüst, güçlü ve mert insanlar yaşar."Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz" sözünü unutmamak gerekir.Bu nedenle araştırmamda yörenin sosyal yapısını, kültürünü, folklorik değerlerini geçmişten günümüze aktarmaya çalıştım.

Orta Toroslar’ın; özellikle Konya ili Bozkır, Ahırlı, Yalıhüyük, Hadim, Taşkent, Güneysınır ilçelerini kapsayan bölümünde araştırmalar yaptım. Bu yörelerin belirtilen değerlerini araştırmaya çalıştım. Kitabın hazırlanmasında öncelikle yöre ile ilgili arşivleri araştırdım, bulabildiğim yazılmış olan kitapları inceledim. Bu eserlerden yararlandım. Bire-bir görüşmeler, bölge insanı olarak yaşantım ve gözlemlerim kitabın oluşmasını sağladı. 

Bu kitabın ne bilimsel, sanatsal bir iddiası ne de yazarın ticari ve unvan amacı vardır. Uygarlığın nimetlerinden nasiplenemeyen bir dağ köyünden yetişmiş insanın yetiştiği yöreye sevgisinin ifadesi vardır. Bir insan ömrü süresince bile birçoğu yok olup giden toplumsal değerlerimizin kaybolup gitmesine gönlüm razı olmadı. Yörenin geleneklerini, sosyal ve ekonomik yapısını, araştırabildiğim kadarıyla yöresel dil ve anlatımlarını yazıya geçirerek gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladım.

Kitapta yöresel anlatımları ve sözcükleri sık kullandım. Bunların karşılıklarını parantez içinde yazdım ve sözlük kısmında açıkladım. Fıkralarda küfürlü sözler, belden aşağı anlatımlar geçmektedir. Bu kısımlar çıkarılacak olursa öz kayıp olacağından aslı bozulmasın diye çıkarmayıp, aynen veya şifreli olarak kullandım. Herhangi bir hakaret kastı yoktur.

Kitabın oluşumunda emeği geçen ve eserlerinden yararlanılan:

Ali İhsan Aydın’a (Yelbeği), Zeki Oğuz’a (Gelenek ve Görenekleriyle Konya Dağ Köyleri), Ali Ülvi Ülker’e (Kültür Diliğiyle Bozkır), Dr. Aziz Ayva’ya (Konya Dağ Köyleri-Ağızlarından Derlemeler), ayrıca Bozkır Ulupınar köyünden Halil Şimşek’e (Bedteş), Tepelce köyünden M. Ersin Çelik’e, Yelbeği köyünden Kemal Göker’e, Söğüt köyünden Burhan Yılmaz’a, Yazdamı köyünden Mustafa Yalçın Kaya’ya, Hisarlık kasabasından Ömer Altınkaynak’a (Kör Ömer), Yeni köyden Yusuf Dülger’e, Soğucak köyünden Zeki Sayıcı’ya, Taşbaşı köyünden Osman Nuri Şahin’e, Ahırlı ilçesinden Mühsin Öğe’ye, Konya Bozkırlılar Derneği yönetim kurulu üyelerine ve diğer emeği geçenlere teşekkür eder, aramazdan ayrılan değerli eğitimci Ali İhsan Aydın’a rahmet dilerim.

Tüm iyi niyet ve düşüncelerimle bütün yöre insanlarına, araştırmacılara yararlı olması inancımla saygılar sunarım.

Konya Şubat 2009

 Mithat ARI

Mithat Arı Kimdir?

1949  yılında  Bozkır  Küçükhisarlık  Köyünde  doğdu.

İlkokul,  ortaokul  ve  liselerde  öğretmenlik  yaptı.  Yaygın  eğitim  kurumlarında  idareci  olarak  çalıştı.  Emeklilikten  sonra  bir  süre  ticaretle  uğraştı.  Konya  merkezde  ikâmet  etmektedir.

Email: mithat.ari@hotmail.com

Telefon : 0542 664 16 66 

Önsöz - Bozkır Dedikleri - Mithat Arı Önsöz - Bozkır Dedikleri - Mithat Arı Reviewed by Bozkır Dernekleri on Haziran 17, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.