Bozkır Dedikleri - Mithat Arı

Bozkır üzerine yazılmış bir birinden özgün içeriklerle bezeli Emekli Öğretmen Mithat Arı hocamızın eserini Bozkır.Org.Tr Bozkır Ansiklopedisi için derledik. 

Hocamızın kitabını temin etmek isteyenler ; Buraya tıklayarak kitabı satın alabilirler. 

Gelelim Mithat hocamızın kendi domain adresi için derlediği ama daha sonra sitenin yayından kalkması ile webten kaybolan içeriklere;

Haydin gelin Bozkır'ı Mithat hocamızın gözünden ilmek ilmek okuyalım. 

Orta Toroslar Konya, Antalya, Mersin illeri arasına düşen bölümdür. Genellikle taşlık, ormanlık kısacası dağlıktır. Ekonomik verimi düşüktür. Bölgede vatanına, milletine bağlı, çalışkan, dürüst, güçlü ve mert insanlar yaşar."Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz" sözünü unutmamak gerekir.Bu nedenle araştırmamda yörenin sosyal yapısını, kültürünü, folklorik değerlerini geçmişten günümüze aktarmaya çalıştım.


Orta Toroslar’ın; özellikle Konya ili Bozkır, Ahırlı, Yalıhüyük, Hadim, Taşkent, Güneysınır ilçelerini kapsayan bölümünde araştırmalar yaptım. Bu yörelerin belirtilen değerlerini araştırmaya çalıştım. Kitabın hazırlanmasında öncelikle yöre ile ilgili arşivleri araştırdım, bulabildiğim yazılmış olan kitapları inceledim. Bu eserlerden yararlandım. Bire-bir görüşmeler, bölge insanı olarak yaşantım ve gözlemlerim kitabın oluşmasını sağladı. 


Bu kitabın ne bilimsel, sanatsal bir iddiası ne de yazarın ticari ve unvan amacı vardır. Uygarlığın nimetlerinden nasiplenemeyen bir dağ köyünden yetişmiş insanın yetiştiği yöreye sevgisinin ifadesi vardır. Bir insan ömrü süresince bile birçoğu yok olup giden toplumsal değerlerimizin kaybolup gitmesine gönlüm razı olmadı. Yörenin geleneklerini, sosyal ve ekonomik yapısını, araştırabildiğim kadarıyla yöresel dil ve anlatımlarını yazıya geçirerek gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladım.


Kitapta yöresel anlatımları ve sözcükleri sık kullandım. Bunların karşılıklarını parantez içinde yazdım ve sözlük kısmında açıkladım. Fıkralarda küfürlü sözler, belden aşağı anlatımlar geçmektedir. Bu kısımlar çıkarılacak olursa öz kayıp olacağından aslı bozulmasın diye çıkarmayıp, aynen veya şifreli olarak kullandım. Herhangi bir hakaret kastı yoktur.

İçindekiler


Mithat hocamızın gözünden ilçemiz Bozkır'ın fıkralarını tek bir sayfada değilde bölüm bölüm ayırmak istedik. Bozkır Fıkralarını gelin birlikte okuyalım.

Fıkralar Önsözü

Burada (kitapta)anlatılanlar  çoğunlukla yaşanmış anekdotlardır. Bozkır yöresi insanlarının  nükte, mizah anlayışlarını, yöresel söyleyişlerini geleceğe aktarma amaçlanmıştır.

Yöre insanlarımız acılarını, sevinçlerini, kızgınlıklarını, aptallıklarını, inançlarını, kısaca kendi dünyaları içerisindeki değerlendirmelerini bol küfürlü sözlerle dile getirirler.

 Genelde anlatılanlara pek inanılmaz. Yabandan, askerden gelenler konuşturulur. Yalanları yüzüne vurulmaz. Dinlenir. Belden aşağı fıkralar bolca anlatılır. İşletmeler, alaya almalar, dalga geçmeler, makaraya sarmalar bu anlatımlarda bolca yapılır.

   Aktarılan fıkralarda yer adlarından, kişilerden, makamlardan vb.lerinden  söz edilmiştir. Genelde anlatılanlardaki yer ve kişiler gerçektir. Olumsuz her hangi bir amaç düşünülmeyip, aksine yüceltme amaçlanmıştır.

Fıkralar Orta Toroslar’ ın bir bölümünü kapsayan, Bozkır-Hadim-Ermenek-Sarıveliler-Taşkent-Ahırlı-Yalıhüyük ilçe ve köylerinden anlatılmaktadır. Belirtilen yerleşim birimlerinde

Yaşayan insanların kaderleri ve değerleri birbirine  benzer. Bu nedenle fıkralar aynıdır. Bölgelere uyarlanmıştır.

   Anlatılanlardaki  ortak özellik: Güldürürken düşündürüp ders vermektir.

    Sıkılmadan okumanız dileğimle.


İçindekiler





Mithat Arı Kimdir?

1949  yılında  Bozkır  Küçükhisarlık  Köyünde  doğdu.

İlkokul,  ortaokul  ve  liselerde  öğretmenlik  yaptı.  Yaygın  eğitim  kurumlarında  idareci  olarak  çalıştı.  Emeklilikten  sonra  bir  süre  ticaretle  uğraştı.  Konya  merkezde  ikâmet  etmektedir.

Email: mithat.ari@hotmail.com

Telefon : 0542 664 16 66 






Bozkır Tanıtım Platformu projesi kapsamında oluşturulmuş olan bu web sayfası üzerinden bu eserlerin tüm Bozkırlılara armağan edilmesini sağlayan Mithat Hocamızı tebrik ediyoruz. 
Bozkır Dedikleri - Mithat Arı Bozkır Dedikleri - Mithat Arı Reviewed by Bozkır Dernekleri on Haziran 17, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.